Obiective turistice din Romania

Descopera cele mai importante obiective turistice din Romania. Alege ca in vacanta din acest an, sa vizitezi diferite destinatii turistice din Romania. Incearca sa iti faci o lista cu atractiile turistice sau locatiile de vizitat in Romania in functie de preferintele tale sau ale familiei.
Prin intemerdiul acestui ghid turistic te vom ajuta sa identifici cateva locuri deosebite de vizitat tinand cont de cele mai importante obiective turistice din Romania.
Daca vrei sa stii care sunt cele mai interesante destinatii turistice de vizitat in Romania, arunca o privire asupra propunerilor noastre. Am incercat sa descoperim ce este de vazut in Romania.
Am alcatuit o lista cu locuri ce trebuie vizitate in aceasta tara, dar care sunt mai putin cunoscute publicului larg. Din acest motiv sunt zone de vizitat in Romania unde turismul nu s-a dezvoltat. Este timpul sa promovam aceste zone turistice.
Descopera aceste locuri frumoase din Romania pentru o vacanta ieftina si interesanta.
Obiective turistice din Romania de vizitat in vacanta
- Cascada Bigar
Cascadele ofera o experienta vizuala spectaculoasa si memorabila. Printre locurile ce merita vazute in Romania se afla si Cascada Bigar din Parcul National Cheile Nerei- Beusnita situata in judetul Caras-Severin. Natura a reusit sa dezvolte o adevarata opera de arta. Caderea de apa ajunge la o inaltime de 8 metri.
Apa coboara pe o piatra calcaroasa acoperita complet de muschi. Aceasta locatie de vizitat in Romania a fost numita chiar si de The World Geography in 2013 ca fiind una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume.
Apa este de o puritate rara si provine de la un curs de apa subternat care traverseaza pestera Bigar si se revarsa prin intermediul acestei cascade in raul Minis. Cascada Bigar se afla in Parcul National Cheile Nerei care a fost declarat Rezervatie Naturala in anul 1982.
Aceasta rezervatie este locul de trecere a Paralelei 45 din Romania. Viziteaza aceasta locatie speciala indiferent de sezon. Merita sa incluzi cascada Bigar pe lista cu obiective turistice din Romania. Iti garantam ca, privelistea va fi superba! 🙂
Cascada Bigar o gasesti la jumatatea drumului D57B, intre localitatile Anina si Bozovici din judetul Caras-Severin.
- Biserica de sub lac
Chiar daca trebuie sa astepti vara ( pentru a putea vizita aceasta destinatie turistica), pentru ca doar in perioadele de seceta nivelul apei scade atat de mult incat sa poti vedea Biserica de sub lac, merita sa vizitezi ruinele Bisericii Romano-Catolice Urmanczy din Lacul Belis-Fantanele situat in Transilvania, in satul Belis din judetul Cluj.
Biserica a fost construita in anul 1913 de catre Ioan Urmanczy, un personaj cu multa dare de mana in acea perioada. Biserica se afla in centrul fostei asezari numite Belis, pe asezamanatul cel mai inalt din sat, pentru ca se vroia ca Biserica sa fie cat mai aproape de cer.
Probabil ca te intrebi de ce se numeste Biserica de sub lac. Intre anii 1972-1973 a fost construit barajul de la Fantanele, un proiect energetic important pentru alimentarea turbinelor centralei electrice Marisel.
Realizarea acestui proiect a presupus stramutarea localnicilor din satele Belis si Giucuta de Jos, vechea lor asezare fiind inundata de apele barajului de la Fantanele in anul 1974. Localnicii au reusit sa stramute pe dealurile din apropiere chiar si osemintele din cimitirul aflat in jurul Bisercii de sub Lac, dar Biserica a ramas drept marturie a ceea ce a fost odata satul Belis in aceste locuri.
Este interesant de observat ca picturile sau frescele biblice de pe peretii bisericii s-au prezervat si astazi, desi ruinele sunt supuse celor mai vitrege intemperii de-a lungul anului. Aceste ruine mai putin cunoscute publicului larg, trebuie sa faca parte din lista ta cu obiective turistice din Romania pe care trebuie sa le vizitezi.
- Castelul Bran
O alta atractie turistica pe care o putem vizita in Romania, notorie atat in tara cat si in strainatate, este Castelul Bran. Cunoscut sub numele de “Castelul lui Dracula“, Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Romania.
Aceasta denumire este rezultatul cartii scrise de Bram Stoker, in care personajul principal este contele Dracula. Bram Stoker s-a inspirat din superstitiile poporului roman, superstitii despre vampiri, dar si din istoria Tarii Romanesti, Transilvaniei si Moldovei. Autorul, a ales sa lege aceasta carte de figura celebrului domnitor Vlad Tepes, iubit de romani, dar urat de catre sasii care traiau in zona.
Conform relatarilor istorice Vlad Tepes a omorat intre 40000- 100000 de oameni: criminali, opozanti politici sau oameni pe care nu ii considera folositori societatii. Cruzimea faptelor sale l-au determinat pe Bram Stoker sa asocieze povestea vampirului Dracula cu figura lui Vlad Tepes.
Atunci cand vizitezi Castelul Bran, esti informat ca Vlad Tepes este domnitorul cu figura caruia este asociat Contele Dracula din cartea lui Bram Stoker, dar acesta nu a locuit niciodata in acest castel.
Castelul Bran se afla la o distanta de 30 de km de Brasov intre Piatra Craiului si Muntii Bucegi. Chiar daca istoricii accentueaza lipsa legaturii castelului cu viata sau activitatea lui Vlad Tepes, cunoscut ca si ‘Dracula‘, totusi exista o camera Bram Stoker (cel care a scris celebra carte despre Dracula si care a facut asocierea dintre Castelul Bran si legenda lui Dracula ) unde este ilustrata Legenda acestui caracter extrem de popular.
Muzeul Bran cu toate colectiile de mobilier, armuri, ceramici si arme, se intinde pe nu mai putin de patru etaje. De asemenea, in curtea acestei destinatii turistice Romania exista si un muzeu al satului. Daca te fascineaza povestile cu vampiri sau esti pasionata de istoria locurilor, merita sa organizezi o excursie in zona respectiva.
- Cazanele Dunarii
Cauti locuri frumoase in Romania pentru vacanta? Trebuie sa incluzi Cazanele Dunarii pe aceasta lista. De ce? Pentru ca sunt unele dintre cele mai impresionante obiective turistice din Romania. Maretia si frumusetea peisajului ofera o experienta unica turistilor si chiar si localnicilor.
Cazanele Dunarii ( Cazanele Mici si Cazanele Mari ) sunt intalnite pe defileul Dunarii, fluviul care izvoraste din Muntii Padurea Neagra ( Germania ) si dupa ce parcurge o distanta de 2900 de Km se varsa in Marea Neagra. Cazanele Dunarii se intalnesc la intrarea fluviului Dunarea in Romania si despart Muntii Carpati de Muntii Balcani.
Printre activitatile preferate de catre vizitatorii acestor locuri, se numara:
- pescuitul,
- plimbarile cu bicicleta,
- excursiile in Parcul National “Portile de Fier“,
- plimbarile lungi cu barca pe Dunare,
- vizita pesterii Ponicova si a Grotei Veterani pe care le vizitezi mergand cu barca in Cazanele Mari,
- vizita golfului Mraconiei si a celei mai mari sculpturi din Europa: chipul lui Decebal; aceste doua atractii turistice pot fi vazute traversand cu barca Cazanele Mici.
Agentiile turistice din tara sau cele locale iti ofera mai multe tipuri de trasee pentru a ajunge la Cazanele Dunarii Orsova.
Contacteaza o astfel de agentie daca vrei sa mergi intr-un grup organizat, sau esti dornica sa aflii mai multe detalii despre eventualele trasee turistice pe care le poti parcurge in aceasta regiune.
- Vatra Dornei
Include Vatra Dornei pe lista cu recomandari vacanta Romania. Izvoarele cu efect de vindecare sunt in continuare locuri de vizitat in Romania in special in anotimpul calduros.
Vatra Dornei ramane in continuare una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Vatra Dornei amintim:
- Muzeul de Stiinte Naturale
- Catedrala Sfanta Treime
- Delurile de ski
- Dealurile Rung si Dealul Negru folosite pentru practicarea unor sporturi de iarna
- Parcul National Calimani
- Rezervatia floristica si geologica Cheia Zugrenilor
- Locatia permite drumetiile, vizitele la manastirile din Maramures sau Bucovina.
Aceasta regiune este bogata in centre pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare. Daca ai posibilitatea sa mergi in aceasta zona turistica, nu ezita. Nu vei fi dezamagita!
Include Vatra Dornei pe lista de obiective turistice din Romania.
- Vulcanii noroiosi
In judetul Buzau se afla o rezervatie naturala unica. Vulcanii noroiosi din localitatea Berca, aflata la poalele Subcarpatilor de Curbura se afla pe lista noastra cu locuri deosebite de vizitat in Romania.
De ce se numesc vulcanii noroiosi? Pentru ca procesele de eruptie in miniatura se desfasoara asemenea eruptiilor unui vulcan adevarat. Gazele din subsol arunca la suprafata namol si apa, dar de la o adancime mult mai mica decat in cazul unui vulcan mare. Aceste eruptii de gaze din sol au dus la creera acestor pacle cum sunt numite de catre localnicii din regiunea respectiva.
Daca pana acum nu existau panouri, drumuri si indicatoare catre aceasta regiune, aceste lucruri au fost rezolvate intre timp. Soseaua de la Buzau patrunde acum in zona din apropierea satului Berca.
Distanta de la drumul national Buzau-Brasov pana la Vulcanii Noroiosi este de doar 15 Km. Paclele Mici si Paclele Mari sunt denumirea data zonelor unde se afla Vulcanii noroiosi in functie de dimensiunea acestor vulcani.
Consider ca acest asezamant trebuie mentionat pe lista cu obiective turistice din Romania.
- Castelul Peles
Lista noastra cu cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania nu poate fi completa fara Castelul Peles. Cladirea a fost construita in perioada regelui Carol I al Romaniei, intre 1875-1883. Aceasta atractie turistica ofera o experienta culturala memorabila. Cladirea are cel putin de 160 de incaperi.
Colectiile de arme si de tablouri cu aproximativ 4000 piese sunt admirate de mii de vizitatori in fiecare an. Sala de consilii, Marele Salon, Saliile de arme, Sala de teatru, Sala Oglinzilor respectiv Sala Florentina sunt principalele incaperi din Castelul Peles.
Fara indoiala, aceasta destinatie se afla in topul locurilor de vizitat in Romania cu copiii sau grupuri de turisti din strainatate. Castelul Peles este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Romania.
- Pestera Scarisoara
Daca te fascineaza pesterile ai putea vizita una dintre cele mai spectaculoase pesteri din tara: Pestera Scarisoara din Muntii Apuseni. Ghetarul de la Scarisoara cum este cunoscut de localnici si bloggerii de calatorie, este situat langa comuna Garda de Sus din judetul Alba.
Masinile trebuie sa parcurga un drum forestier pana sa ajunga la locatia respectiva. Este destul de lung drumul pentru a fi parcurs la pas. In acelasi timp, se recomanda ca un astfel de drum sa fie parcurs cu o masina de teren. Am fost acolo si consider ca merita efortul de a ajunge la pestera Scarisoara.
Formatiunile din gheata ofera un aspect fabulos si mirific locului. Dimensiunile impresionante ale pesterii (lungimea de 720 metri, adancimea de 105) alaturi de Rezervatia Mare a pesterii precum si “Biserica” din spatele intrarii in pestera sunt cateva dintre motivele pentru care am trecut aceasta pestera pe lista de obiective turistice din Romania.
- Lacul albastru
Lacul albastru din judetul Maramures este o alta destinatie inclusa in topul nostru cu atractii turistice din Romania. Nu departe de Baia Sprie ( aproximativ 3 Km ) se afla aceasta locatie cu totul si cu totul speciala. Potrivit specialistilor, lacul isi schimba nuanta in functie de numarul oamenilor care inoata in el, dar si in functie de lumina.
Practic, este singurul lac din Europa care are aceasta caracteristica. Culoarea apei variaza intre smarald, verde si albastru. Unicitatea acestui lac ma determin sa il inscriu pe lista cu obiective turistice din Romania.
Lacul s-a format intre anii 1919-1920 ca urmare a surparii unei galerii miniere. Legendele spun ca lacul comunica cu Marea Neagra prin intermediul galeriilor subterane prabusite… Altii sunt de parere ca orasul Baia Sprie risca se se prabuseasca datorita existentei acestui lac care se intinde, la mare adancime, sub acest oras.
Culoarea de verde smarald este datorata dizolvarii unor compusi sulfurosi existenti in mina. Lacul capata o culoare de albastru atunci cand mai multi oameni inoata in el. Acesta este si motivul pentru care se spune ca lacul isi schimba culoarea.
Desi continutul de sulf este mare, nu exista un pericol de intoxicare pentru cei care inoata in acest lac. Latimea este de 50 de metri iar adancimea de 4 metri.
Pentru a ajunge la Lacul albastru, vizitatorii pornesc din centrul localitatii Baia Sprie si parcurg la pas un drum in serpentine pana la Lacul albastru. Incepand cu anul 1977 lacul este declarat rezervatie naturala.
- Slanic Moldova
Slanic Moldova se bucura de o enorma popularitate in randul turistilor care vor sa exploreze cele mai renumite statiuni turistice din Moldova. Destinatia se afla la poalele Muntilor Nemira din Carpatii Orientali la o altitudine de 530 m.
Statiunea este cunoscuta si sub denumirea de “Perla Moldovei”. Sute de turisti, indiferent de sezon viziteaza Slanic Moldova pentru tratarea bolilor hepatobiliare, nutritionale, tulburari digestive si cardiovasculare.
Izvoarele cu efect de regenerare si vindecare din zona au permis localnicilor sa dezvolte numeroase centre terapeutice cu personal medical calificat. Alte locuri care trebuie vizitate in Romania si se afla in regiunea respectiva sunt:
- Parcul din Slanic Moldova,
- Cheile Slanicului,
- Pastravaria,
- Izvorul 300 de scari,
- Lacul Poiana Uzului,
- Salina de la Targu Ocna
- respectiv Manastirea Sfantul Stefan cel Mare.
- Manastirea Caprina
Manastirea Capriana trebuie inclusa obligatoriu pe lista cu obiective turistice din Moldova care trebuie vizitate in aceasta regiune. De ce? Pentru ca aceasta manastire este una dintre cele mai vechi manastiri din Republica Moldova cu o lunga istorie.
Aceasta atractie turistica se gaseste in tinutul Lapusna din Republica Moldova, la aproximativ 40 de km de Chisinau.
Langa izvorul Isnovat a fost ridicata cladirea sacra in anul 1420, iar in 1429 a primit statutul de Manastire Domneasca din partea domnitorului Alexandru cel Bun.
Mai tarziu, biserica a fost restaurata de mai multi domnitori precum Stefan cel Mare in 1471, Petru Rares in perioada 1542 – 1545, Alexandru Lapsuneanu, Vasile Lupu. In 1812, cand Basarabia se afla sunt ocupatia Imperiului Rus, manastirea a fost renovata sub indrumarea Mitropolitului Gavriil Banulescu-Bodoni. In 1962, sub ocupatie sovietica, biserica este inchisa si devastata, apoi transformata in depozit.
Se spune ca biserica reprezenta un obstacol in procesul de colectivizare. In 1989, cand Moldova se bucura de politicile liberale promovate de Mihail Gorbaciov, biserica a fost redeschisa.
Din pacate, manastirea de astazi nu mai pastreaza semnele cladirii vechi. Ea a fost renovata si refacuta in diferite perioade istorice. In prezent manastirea poate fi vizitata de turisti. In regiune se gasesc mai multe obiective turistice de vizitat precum: rezervatia peisagistica “Capriana-Scoreni”, rezervatia Moldova “Codri” si Stejarul lui Stefan cel Mare.
- Manastirile din Bucovina
Celebrele manastiri sunt printre cele mai indragite obiective turistice din Romania. Daca ajungi in Moldova este obligatoriu sa vizitezi bisericile ctitorite in aceasta zona de-a lungul timpului, de catre diferiti domnitori ai Moldovei.
Manastirea Voronet pictata cu o nuanta devenita celebra, ‘albastru din Voronet‘ atrage mii de vizitatori anual. A fost ctitorita in 1488 de catre Domnitorul Stefan Cel Mare, in doar 3 luni si 3 saptamani, in satul Voronet.
Frumusetea picturilor din exterior te vor lasa fara respiratie. In plus, aceasta biserica este printre putinele biserici care si-au pastreaza forma initiala si nu a suferit mari schimbari de-a lungul timpului. Datorita arhitecturii unice, dar si a istoriei, lacasul de cult a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Manastirea se afla in satul Voronet, la doar 3 Km de centrul comunei Gura Humorului si la doar 36 de Km de Suceava.
Este obligatoriu sa incluzi Manastirea Putna pe lista cu obiective turistice Bucovina. Aceasta manastire a fost supranumita de catre marele poet Mihai Eminescu, “Ierusalimul Neamului Românesc“, ca urmare a importantei acestui lacas cultural si religios. In aceasta manastire au fost copiate diferite manuscrise.
La Putna este inmormantat si Domnitorul Stefan cel Mare, cel care de altfel a ctitorit aceasta biserica intre anii 1466-1469.
Pe drumul care duce la Manastirea Putna, puteti sa popositi la chilia lui Daniil Sihastrul, stanca in care si-a sculptat lacasul un calugar. Multi credinciosi vor sa mediteze sau sa-si reincarce energiile spirituale in aceste locuri frumoase de vizitat in Romania.
Nu in ultimul rand trebuie sa mentionam Manastirea Moldovita a carei origine nu este cunoscuta cu exactitate. Practic Manastirea Moldovita pe care o putem vizita astazi, se afla la 500 de m de locul unde se afla initial lacasul de cult si a fost construita in anul 1532.
Constructia initiala s-a prabusit ca urmare a unei alunecari de teren. Ruinele ei pot fi vazute chiar si astazi. Biserica pictatat a Manastirii Moldovita este inscrisa pe lista patrimoniului UNESCO, datorita acestor picturi de pe zidurile exterioare.
Biserica Sucevita inaltata in anul 1583 este inclusa in patrimoniul UNESCO, datorita picturilor murale din interior si exterior care descriu intr-o maniera ampla, scenele din Vechiul si Noul testatment.
Fa-ti timp sa vizitezi aceasta parte a tarii! Pe langa frumusetea manastirilor, vei fi incantata si de ospitalitatea localnicilor precum si de peisajul natural.
- Transfagarasan
Transfagarasan este Dumul National 7C care strabate Muntii Fagaras din Carpatii Meridionali. Numele s-a format adaugand prefixul “Trans” la muntii Fagaras. Transfagarasanul este traseul preferat atat al turistilor din strainatate dar si al motoclicistilor si amatorilor de ciclism din tara.
Serpentinele, privelistea oferita de cei mai inalti munti garanteaza o experienta vizuala memorabila. Drumul face concurenta Transalpinei, cu o altitudine care atinge 2042 metri.
Transfagarasanul are o lungime de 92 km si leaga Muntenia de Ardeal. Tunelul de 887 m este o atractie speciala pentru toti vanatorii de adrenalina. Printre top locuri de vizitat in Romania si se regasesc in regiune sunt: Barajul Vidraru, Cascada si Lacul Balea, Lacul si Masivul Capra respectiv Cetatea Poenari.
Desi nu este un monument istoric, acest drum trebuie inclus pe lista cu obiective turistice din Romania.
- Cazanele Dunarii Orsova
Anul acesta in loc sa te alaturi miilor de turisti de pe litoral, porneste in directia opusa si descopera locuri frumoase din Romania, cum sunt Cazanele Dunarii. 🙂 Localitatile precum Dubova si Eselnita ofera numeroase atractii turistice vizitatorilor.
Fiordurile mici, muntii stancosi precum si Dunarea mirifica ii asteapta pe cei ce vor sa admire minunile naturii. Daca decizi sa-ti cumperi un bilet pentru o calatorie cu barca vei avea sansa sa vezi Tabula Traiana, o sculptura de piatra aproape de malul sarbesc dar si varianta romaneasca, imaginea lui Decebal avand o inaltime de 38 metri.
Alte locuri de vizitat in Romania, in aceasta zona sunt:
- Pestera Ponicova si Veterani,
- Manastirea Mraconia,
- golful Mraconia
- si Manastirea Sf Ana din apropierea Orsovei.
- Obiective turistice intalnite in judetul Buzau
Numerosi blogeri de calatorie si-au marturisit admiratia pentru aceasta regiune frumoasa. Iti vei schimba parerea daca vizitezi locatii precum:
- situl arheologic Monteoru,
- asezarile de la Colti-Alunis-Bozioru-Nucu,
- Vulcanii Noroiosi,
- Muzeul Chilimbarului
- sau Manastirea Ciolanu.
Pe langa aceste atractii turistice, vizitatorii vor putea descoperi operele de arta din tabara de sculptura in aer liber de la Magura. Dealurile de fan, campiile verzi respectiv satele traditionale creeaza o atmosfera familiala si romantica.
- Plaja Vadu
Calatorii experimentati ne sfatuiesc sa vizitam cele mai cunoscute statiuni de pe litoral dar sa ne facem timp sa ajungem si pe Plaja Vadu, o locatie mai putin cunoscuta de turisti. Plaja face parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii.
Daca vrei sa-ti petreci concediul aici trebuie sa platesti un bilet de intrare. Malul pustiu ii atrage pe cei ce vor sa faca camping departe de aglomeratie. Dupa o balaceala in Marea Neagra nu uita sa gusti preparatele delicioase oferite de restaurantul Vadu Pescarilor.
- Bucovina
In fiecare an sute de turisti din strainatate decid sa viziteze obiective turistice din Bucovina. Cetatile si casele domnesti din localitatile, Radauti, Suceava, Siret si Baia demonstreaza importanta istorica si culturala a acestei regiuni.
Vizitatorii pot admira atelierele pentru prelucrarea lemnului si olarit din Dolhesti sau Boroia. Cele mai importante obiective turistice de vizitat sunt: Manastirea Voronet, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita si Putna respectiv localitatea Vatra Dornei, Rezervatia 12 Apostoli, Cetatea de Scaun si traseul dintre Moldovita si Argel.
Acest traseu poate fi parcurs printr-o excursie cu trenuletul numit ‘Mocanita‘.
- Cetatile Ponorului din Muntii Apuseni
Tunelurile subterane, stancile, cascadele dar si balcoanele suspendate garanteaza experienta unica oferita de Complexul Carstic Cetatile Ponorului.
Rezervatia naturala ofera numeroase obiective turistice precum: Pestera Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu, Pestera Sura Boghii, Pestera Caput, Pietrele Galbenei, Culmea Carligata si nu in ultimul rand Creasta Magura Vanata.
Planuieste o vacanta cu prietenii sau cu familia in aceasta regiune fabuloasa si fascinanta.
Astept parerile voastre. Ce obiective turistice din Romania ati vizitat sau ati vrea sa vizitati ? Sunt aceste destinatii cunoscute?
Ce fel de locuri frumoase de vizitat in Romania imi recomanzi? 🙂
Delta Dunarii, manastirile din nordul Moldovei, Sighisoara, centru Vechi din Bucuresti si viata de noapte – astea le-am recomandat unor straini
frumoasa prezentare
Multumesc 🙂 !