Cum să prepari o pizza sănătoasă cu puține calorii

By  | 

Poftești la o pizza? Te gândești la placerea de a savura o felie de pizza? Si totusi, gândul că îngrășa nu îți dă pace? 🙂 Esti constienta ca un blat de pizza clasic are un aport caloric ridicat, datorita continutului de faina. Poate ar fi bine sa te orientezi catre o reteta de pizza sanatoasa, cu putine calorii, eventual cu un blat hipocaloric. 

Prepara o pizza de casa bazandu-te pe retete culinare dietetice, ceea ce presupune sa folosesti ingrediente cu un aport caloric redus. Iată câteva sfaturi ce te-ar putea ajuta să prepari sau să alegi o pizza sănătoasă cu puține calorii. 🙂

Aceaste retete nu te vor ajuta în dietele pentru slăbit, dar cel puțin nu te vei îngrășa. Poti alege din aceste propuneri cu retete de pizza pentru a le prepara acasa. Le poti folosi pentru inspiratie.

Cum să prepari o pizza sănătoasă cu puține calorii

Photo Credit: iStockPhoto

1. Spune adio blatului pufos

Un aluat pentru pizza pufos conține mai multe calorii decât cel subțire. Dacă vrei să-ți completezi dietă cu o astfel de gustare, descoperă o reteta blat pizza crocant. Crusta perfectă conține toate ingredientele tradiționale.

Unii nutriționiști te învață să prepari blaturi de pizza din quinoa, făină integrală, dovlecei și zucchini pentru a reduce aportul zilnic de calorii. Gaseste in tabelul urmator, cateva exemple de retete de pizza de casa. Inspira-te din aceste retete blaturi de pizza sănătoasă.

Blat de pizza cu quinoa

Ingrediente blat pizza sănătoasă din quinoa:

  • 2 oua;
  • 1 cana cu apa;
  • 1/2 cana cu quinoa;
  • oregano, busuioc in forma uscata;
  • 1/2 lingurita praf de copt;
  • 1/4 cana mozarella sau branza;
  • usturoi pisat;
  • sare;
  • ulei de masline;

Pregatire blat de pizza sănătoasă din quinoa:

  • se spala bine quinoa;
  • intr-un vas, se adauga si 2 lingurite ulei de masline;
  • acest amestec se tine pe foc la o temperatura medie pentru 6-7 minute; se amesteca din cand in cand;
  • dupa acest interval, se adauga cana cu apa; se acopera vasul cu un capac si se lasa la fiert pentru 15 minute; se amesteca continutul din cand in cand;
  • la sfarsitul intervalului de 15 minute, se mai fierbe quinoa pentru inca 5 minute dar fara capac;
  • se varsa continutul intr-un bol si se lasa la racit;
  • odata ce s-a racit quinoa, se amesteca cu mozzarela sau cu branza.

Separat se pregatesc intre timp celelalte ingrediente pentru aluat de pizza sănătoasă cu quinoa:

  • se bat cele 2 oua;
  • se adauga o lingurita de ulei de masline;
  • se adauga usturoiul;
  • se adauga sarea;
  • se adauga busuiocul si oregano;
  • se adauga praf de copt;

Amestecul obtinut din oua se toarna peste quinoa. Intre timp se incinge cuptorul. Pe o tava se asterne o foaie de copt. Se unge cu ulei de masline hartia de copt. Turnam pe foaie de copt, aluatul obtinut. Se da acest amestec la cuptor pentru un interval de 20 de minute sau pana cand marginile se rumeresc.

Acest blat de pizza sănătoasă se poate servi ca atare sau se poate adauga un toping!

sursa reteta:  www.dietetik.ro

Aluat pizza cu faina integrala

Ingrediente blat pizza sănătoasă cu faina integrala:

  • 200 ml apa calda;
  • 400 gr faina integrala;
  • 1 lingurita de sare;
  • 1 lingurita de zahar ( sa fie rasa );
  • 1 pliculet de drojdie uscata ( 10 gr drojdie uscata );

Pregatire aluat pizza cu faina integrala:

  • se amesteca faina integrala cu drojdia uscata;
  • se amesteca apa calduta cu lingurita de zahar;
  • se toarna apa incalzita in interiorul fainii integrale; apa nu trebuie sa fie nici rece, nici fierbinte;
  • se amesteca aluatul obtinut;
  • se dizolva sarea intr-o lingurita de apa;
  • se toarna peste aluatul obtinut;
  • se framanta in continuare;
  • daca aluatul este lipicios, se mai adauga o lingura de faina;
  • se lasa aluatul la dospit pentru 45 de minute;
  • se tapeteaza o tava cu foaie de copt;
  • se intinde aluatul obtinut in  tava;
  • se lasa la dospit pentru inca 30 de minute;
  • daca vrei sa adaugi un toping pizzei, acesta este momentul cand trebuie sa o faci;
  • se coace blatul de pizza la cuptor pentru 15 minute;

Pofta buna!

Sursa reteta: www.lauraadamache.ro

Blat pentru pizza cu dovlecei

Ingrediente aluat pizza sănătoasă cu dovlecei:

  • 3-4 dovlecei;
  • 2 oua;
  • 100 gr branza/parmezan/mozzarella;

Mod de pregatire aluat de pizza sănătoasă cu dovlecei:

  • Se dau dovlecii prin razatoare si se aseaza intr-o sita pentru a se scurge pentru 1 – 2 ore.
  • Se presara sare peste dovleceii razuiti.
  • Este necesar ca dovleceii sa se scurga bine de zeama, altfel, blatul va iesi unul apos…
  • Dupa ce dovleceii s-au scurs, se ia cu pumnul din compozitia respectiva si se strange cat de mult posibil pentru a elimina in totalitate apa din ei.
  • Se bat cele doua oua.
  • Se adauga branzeturile.
  • Se adauga in aceasta compozitie si dovleceii.
  • Se pune o hartie de copt intr-o tava.
  • Se rastoarna compozitia pe hartia de copt.
  • Se intinde in tava aceasta compozitie, astfel incat sa aiba grosimea de 1 cm.
  • Se incalzeste cuptorul la 180 grade.
  • Se introduce blatul in cuptor pentru 30 de minute.
  • Dupa acest interval se intoarce pizza si se lasa in cuptor pentru inca 10 minute pentru a se rumeni si pe cealalta parte.

Cand blatul s-a copt, se scoate din cuptor si se poate consuma ca atare, sau se adauga sosul si topingul dorit.

Pofta buna!

Sursa reteta: loseweightsucces.wordpress.com

2. Sosuri naturale

In loc să cumperi sosuri procesate de la supermarket prepară sos de roșii sau usturoi folosind ingrediente proaspete. Astfel vei  reuși să elimini din regimul alimentar, aditivii, coloranții si indulcitorii. Vei gasi numeroase retete pentru o bază delicioasă pentru topping. Pe lângă sosurile clasice poți experimenta și cu sosurile mai puțin cunoscute precum: pesto, salsa, hummus sau cele preparate din pireu de dovleac sau morcovi.

Cel mai intalnit sos pentru pizza este sosul de rosii. Iata o reteta ce te va ajuta sa prepari un sos de rosii natural.

Ingrediente sos de rosii:

  • 400 gr rosii sau sos de rosii sau rosii decojite in suc de rosii ( conserva );
  • 1 catel de usturoi;
  • 1 varf de cutit de sare;
  • oregano;
  • 1 lingura ulei de masline;

Pregatire sos de rosii:

  • se taie bucatele mici rosiile ( sau se blenduiesc cu blenderul );
  • se adauga sarea;
  • se adauga catelul de usturoi, curatat si taiat in bucati mari ( astfel incat sa poata fi inlaturat la sfarsit );
  • se adauga oregano;
  • se calesc toate aceste ingrediente intr-o tigaie antiaderenta pentru 2-3 minute;
  • se lasa sa se raceasca compozitia;
  • odata ce s-a racit, se scoate din sos bucatile de usturoi;
  • se adauga uleiul de masline si se amesteca;

Sosul obtinut se intinde peste blatul de pizza sănătoasă!

Pofta buna !

Sursa reteta: www.lauraadamache.ro

3. Carne de pui sau curcan pentru topping

Înlocuiește cârnatul sau mezelurile din carne de porc și vită cu cele din curcan și pui. Vei putea prepara o pizza sănătoasă, cu mai puține calorii. Gătește puiul la grătar. Optează pentru pepperoni de curcan pentru a oferi un gust apetisant acestei gustări.

4. Toping cu legume proaspete

Nu ai nevoie de talentul unui bucătar pentru a găti cele mai gustoase tipuri de pizza sănătoasă. Foloseste legume bogate in nutrienți și minerale. Alege combinația următoarelor ingrediente pentru a prepara o gustare sățioasa și dietetică: spanac, zucchini, vinete, broccoli, dovlecel, roșii, ceapă, ardei și ciuperci. Dieteticienii îți recomanda să folosești produse proaspete.  Inlocuieste ingrdientele din conserva pentru a beneficia de vitamine și grăsimi sănătoase.

5. Branzeturi sănătoase

Păstrează-ți silueta perfectă pe baza unor rețete de pizza cu brânzeturi sănătoase. Completează toppingul cu mozzarella, gorgonzola, parmesan, feta sau ricotta. Aceste ingrediente conțin puține grăsimi. In plus, oferă o aromă minunată acestor gustări. Vei obtine astfel o pizza sănătoasă. Vei reuși să reduci consumul de sare dacă optezi pentru varianta proaspătă a acestor alimente în loc de cea procesată comercializată  în supermarket.

6. Alege condimentele cu grijă

Renunță la amestecul de condimente achiziționat de la magazin. Astfel vei reduce cantitatea de sodiu din diferitelele tipuri de pizza. Optează pentru chilli, pătrunjel, tarhon, oregano sau busuioc proaspăt pentru a garanta gustul formidabil al specialităților  italienești. Aromele intense te vor face să  te saturi mai repede.

Sper sa iti placa aceste retete dietetice pentru pizza 🙂 . Tu ne poti indica una?

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *