Controleaza rivalitatea intre frati

By  | 

Daca te-ai saturat de conflictele si bataile dintre copiii tai, trebuie sa gasesti o modalitate de a controla rivalitatea intre frati. Este destul de dificil sa faci acest lucru, in special pentru tine ca parinte. Totusi, tu esti singura persoana care poate pune capat acestor certuri. Incearca urmatoarele metode pentru a controla gelozia intre frati. Trebuie ca aceste conflicte sa inceteze. Vezi daca ceva din comportamentul tau este gresit si acesta este motivul pentru care apare invidia. Afla ce trebuie sa faci sau cum poti pune capat acestui comportament.

Controleaza rivalitatea intre frati

Photo Credit: iStockPhoto

Comparatia poate provoca rivalitatea intre frati

Numeroase studii au demonstrat ca parintii sunt cei care contribuie la rivalitatea intre frati. Acestia fac comparatii intre copii, comparatii care determina aparitia conflictelor intre ei. Competitia care se genereaza astfel nu va fi constructiva sau sanatoasa. Fereste-te de situatiile in care aplici tratamentul preferential pentru unul dintre copiii tai. Este indicat sa eviti compararea micutului tau cu alti copii. Nu compara rezultatele de la scoala sau de la antrenamente cu cele ale altor copii. Gaseste metode pentru rezolvarea conflictelor. Nu incerca sa sporesti rivalitatea dintre frati.

Atentie fiecarui copil | Controleaza rivalitatea intre frati

Invata sa-ti organizezi orele libere pentru a merge in parcul de distractii, pe terenul de joaca sau in oras impreuna sau pe rand cu fiecare dintre copiii tai. Rivalitatea intre frati apare atunci cand un parinte se ocupa mai mult de un copil si il ignora pe celalalt. Daca cei mici nu se pot juca impreuna fara certuri sau batai, incearca sa-i linistesti prin gasirea unei activitati individuale (ora de dans, antrenament de fotbal sau baschet etc.) pentru fiecare dintre ei. Astfel cand ii aduci acasa de la diferitele cercuri sau programe, ai posibilitatea sa discuti cu fiecare copil in parte. Acorda atentie fiecaruia dintre ei. Controleaza rivalitatea intre frati.

Formeaza o echipa

Chiar daca este greu sa repari relatia dintre copii ca urmare  a batailor si certurilor, incearca sa-i ajuti sa formeze o echipa. Gaseste activitati sau sarcini pe care trebuie sa le faca impreuna. Daca reusesc sa colaboreze ofera-le un cadou. Evita sa oferi bani sau alte bunuri materiale. Concentreaza-te pe gustari sanatoase, o ora de joc in plus etc. Trebuie sa ramai optimista si sa-i incurajezi pe micutii tai sa lucreze impreuna la anumite proiecte. Vei reusi sa controlezi astfel rivalitatea intre frati.

Controleaza furia

Spune-i micutului ca are dreptul sa fie nervos din cauza fratelui sau. Dar, nu are voie sa il bata sau sa-i strice jucariile. Invata-l ca inainte sa faca ceva foarte rau, sa respire si sa numere pana la zece.  Sa foloseasca o perna si sa urle in ea sau sa scrie intr-un jurnal cat de suparat este. Pe langa aceste metode exista si alte trucuri pentru a gasi o modalitate prin care cei mici isi pot controla furia. Secretul succesului este sa exersezi cu ei de cateva ori pana cand se obisnuiesc.

Parerea fiecaruia

Inainte de a decide cine are dreptate este important sa asculti varianta fiecarui copil. Nici unul dintre ei nu va simti ca il tratezi altfel. Pastreaza-ti calmul si incearca sa-i convingi sa evite certurile si rivalitatea dintre frati. Chiar daca acest lucru ar insemna sa nu se joace impreuna si sa aiba fiecare un spatiu privat precum un coltisor din camera lor.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *