Imbunatateste comunicarea cu adolescentii

By  | 

Majoritatea copiilor aflati la vârsta adolescentei, au tendința de a tine secret viața sentimentală si nu numai. Ca si parinte trebuie sa gasesti modalitati pentru a imbunatatii comunicarea cu copilul adolescent. Nu neglija importanta comunicarii. Copiii la aceasta varsta se confrunta cu diverse probleme. Uneori nu pot gestiona aceste probleme pentru ca nu au gandirea si experienta unui adult.

Desi nu recunosc, au nevoie de sprijinul parintilor. Trebuie sa depasesti aceste bariere in comunicare determinate de conflictul dintre generatii. Convinge copilul adolescent că este important să discute cu tine despre anumite lucruri. Comunicarea eficienta dintre parinti si copii poate insemna o relatie apropiata dintre parinti si copii.

Comunicarea cu copilul adolescent

Cel puțin o oră pe zi | Comunica cu copilul adolescent

În anumite cazuri copilul adolescent nu vrea să discute cu părinții lor despre lucruri importante dacă sunt de față și ceilalți copii. De aceea, este important să oferi copilului tău, fie ca este un copil adolescent sau nu, cel puțin o oră din ziua ta. Invită-l la masă sau într-o încăpere unde va aflați numai voi doi. Nu-l forța să-ți povestească despre ce s-a petrecut în ziua respectivă, ci spune-i că dacă are nevoie să discute cu tine știe unde să te găsească. Astfel, îi vei oferi libertatea de a păstra unele secrete numai pentru el.

Nu-l corecta într-un mod agresiv

Dacă copilul tău adolescent are o părere negativă despre anumite lucruri, încearcă să-l asculți și să-l convingi frumos că ar trebui să ia în considerare alte argumente înainte să-și formeze un punct de vedere. Dacă hotărăști să devii agresiv, copilul adolescent are tendinta de a deveni introvertit și nu va discuta cu tine despre părerile și deciziile lui. De asemenea, specialiștii te sfătuiesc să vizionați împreună filme interesante pentru adolescent. Astfel, aveti prilejul sa purtati conversații.

Intimitatea 

Cea mai mare greșeală pe care o poți face când este vorba de copilul adolescent este să-i încalci intimitatea. Evită să-i ceri parolă contului Facebook sau Yahoo. Mai bine fă-ți un cont propriu sau anonim. Urmareste prin intermediul lui mesajele postate de copilul tău pe internet. Nu trebuie să joci rolul detectivului particular, mai bine învață-l să aibă un sistem de valori bine structurat.

Simțul umorului

Unul dintre cei mai importanți factori când vine vorba de stabilirea unei relații armonioase cu copilul adolescent este umorul. Încearcă să fii veselă și să ai o dispoziție bună pe parcursul timpului petrecut alaturi de copiii tăi. Evită ironia sau sarcasmul în cazul observațiilor și al regulilor. Adolescenții sunt super-sensibili la astfel de gesturi.

Posibilitatea să-și exprime părerea

Faptul că oferi șansa copilului tău să-și exprime părerea, când vine vorba de un subiect ce ar putea afecta viață familiei, înseamnă că îi respecți părerea și îl consideri destul de matur pentru a avea o conversație serioasă. Adolescenții carora li se ofera dreptul la vot în situațiile cand aduceți hotărâri privind problemele financiare sau sentimentale respectiv adoptarea unui animal de casă, vor avea increderea necesară să-și exprime părerile despre diferite lucruri și vor adopta un comportament mai responsabil.

Trebuie să ai încredere

Problema lipsei de încredere apare foarte des în relația părinților cu copilul adolescent. Dacă  nu vrei să generezi dispute, ce pot avea un efect negativ asupra relației voastre, încearcă să crezi tot ceea ce spune copilul tău. Însă dacă se dovedește că fiul sau fiica ta, făcea ceva cu care nu ești de acord, trebuie să-l avertizezi din timp.

Photo Credit: iStockPhoto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *