Obiceiuri care determină lipsa poftei de mancare la copii

By  | 

O mamă știe întotdeauna cât este de greu să te confrunți cu lipsa poftei de mancare la copii. Si totuși, această lipsa a poftei de mancare poate veni și ca urmare a încercării noastre de a-l obliga pe micuț să mănânce dintr-un preparat, chiar dacă nu-i place gustul. Ar trebui să ne gândim la consecințele acestui gest. Lipsa poftei de mancare poate fi rezultatul unor gesturi pe care parintii le fac, poate inconstient. Renunță la aceste obiceiuri atunci când vorbim de alimentația copilului. Aceste gesturi ar putea justifica o pofta de mancare scazuta. Afla posibile cauze pentru lipsa pofta de mancare copii.

Obiceiuri care determină lipsa poftei de mancare la copii

Photo Credit: iStockPhoto

Lipsa poftei de mancare la copii | Il obligi sa manance tot

Potrivit unor cercetări științifice, majoritatea părinților reușesc să-si convingă copiii să mănânce mai mult decât este necesar. Utilizarea cuvintelor de încurajare sau a amenintărilor, îi poate forta pe cei mici să se obisnuiească cu acest ritual. Acest obicei poate avea repercursiuni negative asupra copilului. In plus, ar putea justifica aceasta lipsa de pofta de mancare la copii. Cu timpul, copilul, sau copilul devenit adult își va pierde abilitatea de a citi semnele organismul. Astfel, va simți o senzație de sațietate numai dacă și-a golit farfuria.

În anumite cazuri acest obicei negativ poate contribui la acumularea kilogramelor. Sau chiar la apariția simptomelor obezității in timpul copilariei sau mai tarziu cand este adult. In ciuda faptului ca in copilarie sufera de o lipsa a poftei de mancare, ca adult, va ajunge sa consume cantitati de mancare mai mari decat normal, sau, mai mari decat necesarul organismului.

Gusturile noi determina lipsa poftei de mancare la copii

Experții au identificat o problema numită ‘neofobie alimentară‘. Majoritate copiilor suferă de aceasta problema. Aceasta suferinta consta in tendinta copilului de a consuma aceleasi alimente in fiecare zi. Nu accepta sub nicio forma sa consume alimente noi. Se stie ca cei mici adoră să mănânce același lucru de trei ori pe zi. Instinctul de a evita aromele noi este atât de puternic încât, copiii pot avea o criză de furie, dacă îi obligi să mănânce un preparat nou. Rezultatele unor cercetări demonstrează că, 72% dintre adulții obligați să guste un anumit aliment la o varstă fragedă vor refuza să mănânce ingredientul respectiv tot restul vieții. 

In concluzie, incearca sa nu il fortezi sa guste un aliment nou. Acest lucru poate duce la probleme mai complicate sau poate determina lipsa de pofta de mancare la copii.

Adulții au voie să consume anumite lucruri

Îi servești pe oaspeții tăi cu tot felul de băuturi carbogazoase, dulciuri și sărățele? Copilul tău nu intelege de ce el nu are voie să mănânce din aceste alimente sau băuturi menite să satisfacă poftele adulților? Apoi te intrebi de unde vine aceasta lipsa pofta de mancare sau o pofta de mancare scazuta? Trebuie sa intelegi curiozitatea copilului si sa il lasi sa guste din preparatele sau bauturile respective. Incearca sa ii explici motivele pentru care nu este bine ca un copil sa consume astfel de alimente. Explica-i ca, chiar si adultii trebuie sa consume ocazional aceste alimente si bauturi. Astfel isi vor pastra o stare de sanatate buna.

Daca nu ii vei permite sa isi satisfaca aceasta pofta, in majoritatea cazurilor, copiii vor incerca să consume pe ascuns din alimentele respective. Atunci te vei intreba de unde apare lipsa poftei de mancare la copii. Odata ce consuma alimente interzise pe ascuns, nu va mai vrea sa manance mancare sanatoasa la masa.  Exista astfel riscul sa ajunga sa consume alimentele nesănătoase atunci cand ajung la o varstă mai mare. 

Să se abțina de la mâncat

Unii părinți își fac prea multe griji din cauza statisticilor publicate în legatură cu cresterea numărului copiilor obezi. Folosește câteva metode simple pentru a-l convinge pe micuțul tău să consume ingrediente sănătoase precum legumele și fructele, în loc să folosești tot felul de adjective referitoare la greutatea copilului. Pe termen lung, aceste glume sau avertizări pot crea niște amintiri neplăcute și strică imaginea de sine a copiilor. Datorita acestor ingrijorari ale parintilor, poate aparea si lipsa poftei de mancare la copii.

Îl pedespești cu legume si il răsplătești cu dulciuri

O greșeală frecventă a parinților este aceea că oferă ca rasplată copiilor tot feluri de dulciuri sau sărătele. Astfel cei mici vor asocia trăirile pozitive cu aceste tipuri de alimente. Însă, pentru a garanta alimentația corectă, parinții vor fi nevoiți să încorporeze in meniul celor mici fructele si legumele. Într-adevăr legumele nu sunt nici pe departe atât de gustoase precum ciocolata sau bomboanele. Încearcă să crești un copil informat de mic asupra regulilor de nutriție sănătoasa. Renunță la obiceiul tău de a-l pedepsi pe micuțul tău cu salate sau legume. Un regim echilibrat adoptat la o vârstă fragedă poate influența relația copilului cu mâncarea. In plus, odata ce a mancat dulciuri inainte de a servi masa, apare automat si lipsa poftei de mancare la copii.

 

2 Comments

  1. Adriana

    28 ianuarie 2015 at 11:09 am

    Sunt mama si m-am confruntat cu astfel de probleme insa cu timpul, am ajuns la concluzia ca trebuie sa il las sa ceara, adica nu l-am mai obligat sa manance ce mancam noi si cu timpul s-a obisnuit sa ceara el sa manance si acum papa absolut orice…

  2. Ana Dobre

    30 ianuarie 2015 at 4:34 pm

    Adriana, ai dreptate. Atunci cand ii va fi foame, copilul va cere de mancare. Avand in vedere ca este infometat probabil va fi dispus sa incerce si gusturi noi… Astfel nu se va simti fortat :)!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *