Invata sa previi dependenta de calculator la copii

By  | 

Dependenta de calculator la copii, dar si la adulti, este din ce in ce mai des intalnita. Numeroase studii au demonstrat impactul negativ al filmelor, jocurilor si mesajelor ( retele sociale ) care circula online, asupra dezvoltarii tinerilor. Se poate vorbi chiar de o dependeta de internet nu doar o dependenenta de calculator. Aceasta dependenta de calculator are consecinte. Din acest motiv trebuie si poti limita accesul copilului la calculator. Iata cateva recomandari pentru a limita dependenta de calculator. Experimenteaza aceste metode simple pentru a preveni contactul copilului tau cu anumite pagini, jocuri si filme din mediul online.

Cum previi dependenta de calculator la copii

Photo Credit: iStockPhoto

Metode pentru a limita dependenta de calculator la copii

  • Un model pentru copilul tău

Una dintre simptomele obsesiei pentru gadgeturi este când un copil nu găsește nicio plăcere în alte activități și dorește să stea toată ziua în față calculatorului. Dacă copilul observă că și tu poți să reziști tentației de a-ți verifica mesajele sau de a te juca ore întregi pe iPad, își va da seama că e mai distractiv să faceți ceva împreună decât să stea singur în camera lui.

Daca copiii isi vad parintii accesand din 5 in 5 minute profilul de pe Facebook sau Twitter, comportamentul va fi automat imprumutat de catre copil. Vrei sa obtii un obicei? Trebuie in primul rand sa fii tu cel care il adopta. Tu esti un exemplu pentru copilul tau. Limiteaza dependenta de calculator la copii prin organizarea unor activități ce presupun interactiunea dintre voi. Vă oferă șansa să vă cunoașteți mai bine. Limiteaza-ti si tu timpul petrecut pe diferite site-uri pentru adulti. Acceseaza-le pentru cateva ore pe parcursul serii inainte de culcare. In rest, poti intra pe pagini care pot fi vazute si de minori. Poate ca asa, vei reusi si tu sa tratezi si dependenta de calculator.

  • Program de control parental

Investeste intr-un software pentru a preveni accesul necontrolat al copiilor pe pagini dedicate adultilor. Mai mult, un astfel de program iti afiseaza cuvintele de cautare folosite de cei mici dar si timpul petrecut online. Exista variante gratuite pe care le poti descarca de pe diferite site-uri. Tine acest lucru in secret sau comunica-i copilului ca, ai acces la computer si la date despre activitatea lui pe net. Programul de control parental te va ajuta sa aflii mai multe despre gandirea copilului. Totusi, nu ii va limita dependenta de calculator. Va trebui sa implementezi si alte metode pentru a reduce timpul petrecut de copil in fata calculatorului.

  • Regulile utilizarii

Stabileste o intelegere intre tine si copilul tau, pentru a preveni disputele privind utilizarea calculatorului. O astfel de intelegere trebuie sa contina obligatiile parintilor dar si ale copilului. De exemplu: tu ca parinte promiti ca nu te vei enerva daca copilul iti povesteste despre un lucru rau pe care l-a facut online. In schimb copilul va nota numele de utilizator si parolele de la diferite conturi pe care le are, intr-un caiet. Tu trebuie sa ai acces la acest caiet in cazul in care se intampla ceva grav. De asemenea, parintele va putea stabili pedepse in cazul incalcarii intelegerii.

  • Copiii cu varste sub 13 ani si contul de Facebook

Chiar daca tinerii doresc sa participe la discutiile online de pe diferitele retele de socializare, parintii trebuie sa stabileasca anumite reguli. Cu siguranta, ai auzit despre fenomenul ‘depresiei Facebook’. Depresia pune stapanire pe copii sau adolescenti ca urmare a unor comentarii aspre, dispute sau situatii de ‘bully-ing‘ (umilire publica). Pentru a evita conflictele in familie, este indicat sa explici termenii si conditiile de utilizare ale Facebook-ului. Potrivit regulilor, persoanele cu varste sub 13 ani nu au dreptul sa-si faca cont pe pagina respectiva. Discuta cu copilul tau aceste aspecte si limiteaza dependenta de calculator.

  • Gadgeturile si crizele de furie

Micuțul tău folosește crizele de furie pentru a obține ceea ce vrea? Nu te lăsa influențată sau enervată de aceste gesturi. Nu folosi telefonul mobil sau laptopul pentru a pune capăt acestor situații. Faptul că îl ignori, îl va face pe copilul tău să se gândească dacă într-adevăr are rost să se dea în spectacol dacă nu îl asculți. Daca în trecut ai procedat greșit, este timpul să renunți la această metodă pentru calmarea copiilor. Utilizarea gadgeturilor pentru a pune capat crizelor de furie, nu face decat sa sporeasca dependenta de calculator la copii.

Cum previi dependenta de calculator la copii

Photo Credit: iStockPhoto

  • O lectie despre amprenta digitala

Inainte de a permite copilului tau sa-si faca cont pe diferitele retele de socializare, este important sa ii explici cateva lucruri despre informatiile si pozele pe care le posteaza pe internet. Nu este secret faptul ca un profil plin de imagini indecente si confesiuni, poate avea un impact negativ asupra reputatiei, carierei dar si asupra educatiei copiilor. Asadar, propune o intelegere intre parinti si copii in care stabiliti reguli privind publicarea datelor personale si continutul pozelor. Un profil cu imagini indecente si comentarii la fel de indecente, poate avea un impact defaimator la adresa copilului.

  • Un program

Potrivit experților, cei mici trebuie să se obișnuiască cu un program bine-definit. Pentru a elimina dependenta de calculator la copii, trebuie să specifici care sunt zilele ‘cyber-free‘. In aceste zile copiii nu au voie să stea la calculator sau să se joace pe telefonul mobil. Pentru a garanta succesul metodei, trebuie să impui reguli și să te ții de cuvânt.

  • Calculatorul intr-un loc vizibil

Monitorizarea folosirii calculatorului va fi mult mai eficienta daca tii computerul intr-un loc central si nu in camera copilului. Astfel, copilul nu va reusi sa se izoleze si sa intre pe pagini cu continut pentru adulti. Adopta aceasta metoda simpla in cazul copiilor mai mici. Adolescentii vor sa aiba mai multa intimitate. Dar daca incalca regulile poti folosi aceasta metoda ca pedeapsa.

Limiteaza accesul copilului la calculator si vei putea preveni sau trata dependenta de calculator. Greșeală cea mai gravă a parintilor apare atunci cand lasa laptopul sau telefonul mobil în dormitorul sau camera copiilor. Pentru a oferi micuțului tău puterea  de a renunța la gadgeturi, ține aparatele electronice într-o încăpere separată. Astfel vei reuși să-i distragi atenția și să-l convingi să găsească alte preocupări amuzante sau creative. Experții te sfătuiesc să eviți folosirea laptopului sau a unui iPad în perioada cand te pregătești pentru somn. Numeroase studii au demonstrat că aparatele electronice au un impact negativ asupra somnului.

  • Gadgeturile ca răsplată pentru diferite sarcini

O altă metodă folosită de părinți este convingerea copiilor să-și îndeplinească obligațiile pentru a beneficia de o oră la calculator. Adoptă acest ritual pentru a-l obișnui pe micuțul tău ca să considere timpul petrecut cu utilizarea gadgeturilor o răsplată pentru învățarea lecțiilor, adunarea jucăriilor sau a hainelor.

  • Stabileste o limită pentru timpul petrecut în fața calculatorului

Pentru a evita crizele copilului tău, este important să impui câteva reguli. Limita pentru timpul petrecut cu utilizarea gadgeturilor poate fi stabilita de comun acord sau individual de către părinți. Experții în psihologia copilului afirmă că, există cazuri cand cei mici se vor plictisi de joacă sau folosirea internetului înainte de expirarea timpului stabilit. Dar, pentru copiii dependenti de calculator este important să se obișnuiască cu restricții.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *