Comunicarea dintre parinti si copii: ce nu iti spune copilul

By  | 

Esti mama, si asemenea oricarei mame iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau. Si totusi, in ciuda eforturilor pe care le faci, simti ca al tau copil nu iti marturiseste tot ce are pe suflet? Ai vrea sa ajuti, sa depasesti aceasta bariera in relatia parinti copii, dar nu stii unde gresesti. Vrei sa stii despre bucuriile, interesele sau problemele lui, dar vrei sa aflii asta chiar de la copilul tau? Comunicarea in familie este punctul de plecare pentru a imbunatati relatia dintre parinti si copii. 🙂

Esti tentata sa te uiti in jurnalul personal al copilului tau, dar esti constienta ca printr-un asemenea gest, nu faci altceva decat sa ii incalci intimitatea. 🙂 Afla subiectele pe care tinerii evita sa le aduca in discutiile dintre parinti si copii. Imbunatateste relatia parinte copil si el iti va cere ajutorul sau iti va povesti despre problemele cu care se confrunta. Depaseste aceste bariere de comunicare in familie. O comunicare eficienta reprezinta punctul de plecare in orice gen de relatie.

Nu uita: relatia dintre copii si parinti reprezinta fundamentul care sta la baza dezvoltarii oricarui individ. Aceasta relatie reprezinta modelul de urmat in viata pentru viitorul adult. Inspira-te din aceste sfaturi pentru parinti.

Comunicarea in familie

Photo Credit: iStockPhoto

Comunicarea in familie | Copilul are nevoie de un bun ascultator

De multe ori, adolescentii vor sa povesteasca parintilor despre situatiile complicate sau conflictele lor cu profesorii, colegii sau prietenii. Insa, adultii in loc sa devina asculatori adopta rolul judecatorului. Daca vrei sa imbunatatesti relatia parinte copil, comunicarea in familie, ar fi indicat sa pui intrebari, sa oferi sfaturi prietenoase si sa te feresti de folosirea reprosurilor si a criticilor aspre. Astfel sunt cimentate relatiile dintre parinti si copii.

Notele si rezultatele la examene

Poti sa eviti dezastrul daca-l incurajezi pe copilul tau sa-ti vorbeasca atat despre notele proaste cat si despre rezultatele bune de la scoala. Ai putea sa afli cauza acestor rezultate. Ai putea sa il ajuti astfel sa recapete increderea pierduta si sa ii redai motivatia de care are nevoie pentru a studia mai mult. Comunica cu el mai mult pentru a depasi barierele dintre parinti si copii.

Majoritatea adolescentilor nu vor sa discute despre performantele educationale. Explicatia din spatele acestui lucru este ca, parintii gasesc tot felul de pedepse aspre si restrictii pentru a-i convinge pe tineri sa invete mai bine. Exista copii mai receptivi la aceste sanctiuni. Altii se vor incapatana si vor gasi tot felul de motive pentru a-i enerva pe parinti. Tu ce fel de parinte iti doresti sa fii? Unul care impune restrictii sau un parinte care doreste sa isi apropie copilul?

Imprumuturile intre prieteni

Fie ca e vorba despre o anumita suma, piese vestimentare sau aparate electronice, adolescentii nu vor dezvalui parintilor ca le-au imprumutat unor amici. Adultii stiu cat valoreaza un anumit lucru, insa, tinerii se gandesc numai la beneficiile unui astfel de gest. Daca vrei sa monitorizezi comportamentul copilului tau, anunta-l ca vrei sa stii de intentia lui de a oferi cuiva un anumit obiect. De asemenea, este important sa adopti o atitudine binevoitoare si ferma. Comunicarea este solutia pentru a imbunatati relatia parinte copil.

Primele incercari sunt intotdeauna motiv de disputa 

Simti ca este datoria ta sa-ti protejezi copilul de obiceiurile proaste sau violenta? Potrivit statisticilor, tinerii vor pastra secretul primului contact cu tigara, alcoolul, drogurile sau primele experiente extreme. Din pacate majoritatea parintilor vor intra in panica sau ii vor pedepsi pe adolescenti. Astfel vor aparea mereu dispute intre parinti si copii. Specialistii recomanda discutiile deschise despre sistemul de valori al familie si principiile parintilor. Explica-i copilului tau consecintele obiceiurilor negative.

Intalnirile romantice nu reprezinta o prioritate in discutiile dintre parinti si copii

Atat baietii cat si fetele vor sa-si tina viata personala sau intima departe de ochii parintilor. Prin urmare, planuiesc intalniri pe ascuns, mint si gasesc tot felul de scuze pentru a pleca de acasa. Pentru a incuraja sinceritatea, ar trebui sa accepti faptul ca la aceasta varsta tinerii devin mai interesati de relatiile romantice. Daca nu esti de acord cu intalnirile romantice, organizeaza tot felul de activitati pentru grupuri mai mari. La aceste intalniri, incurajeaza-ti copilul sa isi invite si prietenul sau prietena.

Ce cariera vrea sa urmeze 

Parintii se distreaza de minune cand prescolarii isi dezvaluie planurile profesionale (de ex. astronaut, muzician, bucatar, etc.) Dar daca un adolescent se gandeste la o cariera mai neobisnuita precum: mixer de cocktailuri, cantaret, actrita, model sau bloger de calatorie, adultii gasesc tot feluri de argumente pentru a-l convinge sa aleaga o meserie mai clasica. Daca esti o mama care restrictioneaza libertatea copilului de a alege o profesie, nu te mira daca nu va avea chef sa discute despre planurile sale pentru viitor.

Tu ce fel de parinte esti? Sper ca aceste argumente sa te ajute sa iti imbunatatesti relatia cu copilul. Ce metode folosesti pentu a imbucanatati comunicarea in familie.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *