10 cărți de dragoste pe care trebuie să le citești

By  | 

10 cărți dragoste pe care să le citești. Pentru că tot se apropie Sf. Valentin sau Dragobetele iti propun o lista de carti de citit de dragoste, un top carti de dragoste pe care sa le citesti. Desigur, ele pot reprezenta și o inspirație pentru tine atunci când vei vrea să faci un cadou fie de Sf. Valentin, fie de Dragobete. O carte de dragoste este un cadou inspirat pentru o astfel de sarbatoare. Sau pur și simplu poti oferi un roman de dragoste drept cadou menit să surprinda plăcut, partenerul, partenera, indiferent de situatie. Prezentarea acestor cărți romantice nu reprezintă o clasificare sau un top pentru cele mai bune carti de dragoste. Este doar o modalitate de a sugera o listă de romane de dragoste recomandate, o lista cu cele mai frumoase carti de dragoste.

10 cărți de dragoste pe care să le citești

1. Cărți de dragoste | MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ – JANE AUSTEN

Jane Austen o romancieră engleză renumită, reusește prin romanul „Mândrie și prejudecată„, să prezinte într-un mod realist caracterul uman al personajelor sale. Principala temă a romanului o reprezintă căsătoria așa cum era vazută în secolul XIX. Dragostea dintre cele doua personaje principale, domnișoara Bennet și domnul Darcy, este umbrită de prejudecata feminină a domnișoarei Bennet și a mandriei domnului Darcy. În ciuda acestor piedici, dragostea este învingatoare întotdeauna. Include acest roman in colectia carti romantice de citit.

2. MAITREYI – MIRCEA ELIADE

Un roman ce  poate fi încadrat în categoria cărți de dragoste. Un roman de dragoste prin intermediul caruia este descrisa povestea de iubire dintre, Allan ( se pare că personajul principal este chiar Mircea Eliade ) și Maitreyi Devi, fiica unui filozof indian în casa căruia Allan ajunge să locuiască ca ucenic în Calcutta anilor 1930. Deși la început, Maitreyi, o tânără de 16 ani îi displace tânărului Allan, pe măsură ce ajunge să o cunoască relația lor se transformă în iubire.

Tatăl lui Maitreyi, află de relația celor doi, ca atare îi cere tânărului să părăseasca locuința sa, încercând să pună capăt unei relații de iubire între doi tineri de religie diferită. Publicarea acestui roman de dragoste, s-a bucurat de succes în întreaga lume, romanul fiind tradus în mai multe limbi.

3. LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI – EMILY BRONTE

Tot din categoria cărți bune de dragoste, LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI, este un roman prin intermediul caruia este prezentata povestea tragică dintre Catherine și Heathclif. Nu poți rămâne indiferent in fata acestei povesti. Catherine Earnshaw este o copilă de condiție bună. Tatăl ei, îl găsește pe străzi pe acest copil murdar numit Heathclif și decide să îl adopte. Catherine îl acceptă încă de la început pe Heathclif spre deosebire de fratele ei Hindley Earnshaw. Acesta din urma nu este de acord cu decizia tatălui de a adopta acest copil. Catherine și Heathclif devin prieteni de nedespărțit.

Hindley, un copil răsfățat îl tratează cu răutate și superioritate pe Heatchlif. La moartea părinților, Hindley moștenește întreaga avere și îl transformă Heathclif, în servitor. Catherine îl cunoaște pe Edgar, un tânăr nobil și decide să se căsătorească cu acesta conștientă fiind de educația și eleganța lui Edgar în ciuda sentimentelor puternice față de Heatchlif. Acesta era doar un servitor. Astfel, Heathclif își dedică viața încercării sale de a recuceri și recâștiga iubirea prietenei sale Catherine.

4. DAMA CU CAMELII – ALEXANDRE DUMAS

Colecția cărți de dragoste este mai bogată odată cu publicarea acestui roman. Autorul povestește iubirea dintre o curtezană pe nume Marguerite Gautier și tânărul Armand Duval, o iubire sinceră omorâtă de barierele sociale. De ce este numită curtezană Marguerite, dama cu camelii? Curtezana obișnuia să poarte în piept o camelie roșie atunci când dorea ca bărbații să aștepte, să nu îi facă avansuri romantice și purta o camelie albă atunci când era disponibilă. Tânărul Armand se îndrăgostește de Marguerite, iar sentimenetele lui devin evidente pentru curtezană atunci când el se interesează de sănătatea ei atunci când se îmbolnăvește. Asfel Marguerite învață să iubească altfel decât trupește.

Tatăl tânărului Armand află despre această iubire și o convinge pe curtezană să pună capăt acestei iubiri, într-un mod dur și brusc, riscând astfel să piardă iubirea lui Armand pentru totdeauna. O astfel de relație nu putea fi acceptată pentru că reputația Margueritei ar fi compromis reputația familiei lui Armand. Curtezana se întoarce la obiceiurile ei, iar Armand își găsește o altă amantă pentru a se răzbuna. Bolnavă fiind de tuberculoză, Marguerite se stinge din viață, dar îi trimite câteva scrisori lui Armand. In aceste scrisori, îi explică motivele despărțirii lor. Aceasta despărțire îi afectează într-un mod profund pe amandoi.

5. P.S. TE IUBESC – CECELIA AHERN

Dacă vrei să citești o carte de dragoste cu un succes cu adevărat răsunător, romanul „P.S. TE IUBESC”, este romanul pe care ți-l recomand. Scris de autoarea Cecelia Ahern și ecranizat de studiourile Warner Bros, această carte de dragoste a fost tradusă în peste 40 de limbi. Personajul prinicipal, Holly rămasă singură, trebuie să învețe să supraviețuiască fără soțul ei, Gerry. Acest lucru este posibil numai cu ajutorul unei serii de scrisori trimise de soțul ei către ea, încă de când trăia. Soțul anticipase tristețea ei atunci când va trece în lumea celor drepți și prin aceste scrisori a dorit să o ajute să treacă peste impasul despărțirii lor și să o învețe să iubească din nou.

6. DRAGOSTEA ÎN VREMEA HOLEREI – GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Este considerată una dintre cele mai frumoase și mai tragice povești de dragoste din literatura universală. Romanul de dragoste descrie iubirea dintre Fermina Daza și Florentino Ariza. Aceasta iubire nu se stinge pe parcursul unei vieți întregi. Deși îndragostită de Florentino Ariza, Fermina Daza alege o căsătorie bazată pe înțelegere și stabilitate financiară alături de doctorul Juvenal Urbino, în detrimentul iubirii față de Florentino Ariza.

Acesta din urmă, pentru a se răzbuna trăiește viața alături de multe femei, dar nu dăruiește inima nici uneia dintre ele așa cum o făcuse în cazul Ferminei.  Neputând să treacă peste prima lui iubire din tinerețe, Florentino Ariza decide, după 50 de ani, să-și reînnoiască declarația de dragoste față de Fermina Daza, însă realitatea nu se dovedește a fi așa cum și-a imaginat.

7. INVITAȚIE LA VALS – MIHAIL DRUMEȘ

Tudor, un student la drept, privea relațiile cu fetele ca pe o joaca. Deși nu-și dorea sa se implice într-o relație serioasa, își face una aproape fara să vrea. Își pune în minte să o cucereasca pe vecina de cameră, pe Mihaela. Aceasta îi facuse o impresie destul de plăcută.

Începe prin scrierea unor scrisori de dragoste. La început îi sunt înapoiate dar pe parcurs vecina începe să i le accepte. Acest joc tăcut al lor are rolul de a pregăti terenul de luptă. Ceea ce-l îndemnase pe Tudor să lupte fusese reticiența Mihaelei. Părea greu de cucerit. Încă din primul moment ea reprezentase pentru el mai mult un teritoriu necunoscut pe care dorea cu orice preț să-l cucerească.

8. JURNALUL UNEI IUBIRI – NICHOLAS SPARKS

Face parte din categoria cărți de iubire. Povestea de iubire dintre Noe Calhoun si Allie Nelson este una rar întâlnită în literatura actuală. Acțiunea se petrece pe coasta Carolinei de Nord când cei doi încearcă să treacă peste prăpăstiile create în trecutul lor datorită diferențelor de statut social, reușind totuși să învingă aceste bariere și să-și creeze un viitor împreună. În ciuda încercărilor părinților lui Allie de a-i îndepărta pe cei doi, soarta îi aduce împreună încă odată înainte ca Allie să se căsătorească cu un bărbat pe gustul părinților ei.

9. MEMORIILE UNEI GHEIȘE – GOLDEN ARTHUR

În romanul memoriile unei gheișe, Nitta Sayuri spune povestea vieții ei ca o gheișă. Aceasta începe într-un sat pescăresc, când, ca o fetiță de 9 ani cu niște ochi de un albastru-gri neobișnuit, este luată din casa ei și vândută ca sclavă într-o casă de gheișe. Pe durata cărții, cititorii pot descoperi Japonia din anii `30 cu toate cutumele și tradițiile ei.

10. SOȚIA CĂLĂTORULUI ÎN TIMP – AUDREY NIFFENEGGER

O minunată poveste de dragoste, ciudată cu un conținut surprinzator. O carte a cărei actiune te ține cu sufletul la gură. Personajele principale se cunosc atunci când ea – Clare are vârsta de 6 ani, iar el – Henry, are vârsta de 36 de ani, urmând să se căsătorească atunci când ea avea douazeci și trei de ani, iar el treizeci și unu de ani. Acest lucru ciudat este posibil pentru că Henry suferă de o boală numită cronoafecțiune ceea ce face ca ceasul lui biologic să se reseteze. Datorită acestei afecțiuni, Henry se trezește fie în viitor, fie în trecut. Cele doua personaje ale romanului, lupta pentru dragostea lor incercand sa depaseasca aceasta problema. „Urăsc sa fiu acolo unde ea nu este, când ea nu este. Si totuși plec mereu, iar ea nu mă poate urma“ – spune Henry.

Sper ca aceasta lista cu carti celebre de dragoste sa iti fie de ajutor in alegerea urmatoarei lecturi!

Spor la citit iti doresc! 

4 Comments

 1. Adriana

  28 ianuarie 2015 at 11:04 am

  Se pare ca mai am de cititi „P.S. te iubesc” restul le-am devorat… dar „Memoriile unei ghise” ramane preferata mea.

  • Ana

   6 februarie 2015 at 2:05 pm

   Draga Adriana,
   Si eu sunt de parere ca „Memoriile unei ghise” este una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit! Cand te vei hotara sau vei gasi timpul necesar sa citesti cartea „P.S. te iubesc”, nu uita sa iei alaturi de tine teancul de servetele… Este o poveste foarte emotionanta!!! 🙂

 2. Monica

  6 februarie 2015 at 1:44 pm

  Nu le-am citit pe toate. Mi-e frică să mă apropii de „Soţia călătorului în timp”. „PS Te iubesc” nu vreau să o citesc din motive personale (că ştiu cum e). Dar restul puse de tine (mai puţin alte 2 necitite) îşi merită locul.

  Când mai faci un top d-ăsta, dar de viaţă, şi nu de dragoste, îţi recomand şi cărţile lui Khaled Hosseini. A se citi cu şerveţelele lângă 🙂

  • Ana

   6 februarie 2015 at 2:08 pm

   Draga Monica,

   Imi pare rau sa aflu ca ai trecut printr-o poveste atat de trista asemenea povestii descrise in cartea „P.S Te iubesc”.

   Iti multumesc pentru recomandare. Cu siguranta voi citi si cartile despre viata scrise de Khaled Hosseini, chiar daca voi plange 🙂 !

   Imi plac cartile care transmit emotie !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *