De ce obezitatea la femei este o boală gravă

By  | 

Obezitatea este o problemă gravă atât în România cât și în celelalte țări din lume. 🙁 Pe lângă un aspect fizic neplăcut la vedere, obezitatea are multe alte consecințe grave asupra sănătății și a stilului de viață. In aceast editorial vom expune câteva dintre aceste efecte determinate de obezitate. Inainte de a incerca sa tratezi obezitatea trebuie sa aflii ce este obezitatea, care sunt cauzele obezitatii, ce inseamna obezitatea infantila sau obezitatea la copii, in ce constau simptomele obezitatii dar si in ce consta un tratament pentru obezitate. 🙂

Statistici interesante despre obezitatea in cazul femeilor

Ce este obezitatea?

Potrivit specialiștilor, o persoană suferă de obezitate dacă are o greutate cu 20% mai mult decât greutatea normală. Pe lângă măsurarea circumferenței abdominale există o altă formulă folosită pentru calcularea greutății. Indicele masei corporale (IMC) sau BIM cum este cunoscut în SUA, evaluează greutatea în raport cu înalțimea persoanei.

O persoană intră în categoria oamenilor supraponderali dacă IMC-ul său este între 25-29.9, si este considerată obeză dacă IMC-ul depășește 30. De asemenea, chiar și în țara noastră putem vorbi despre un grad mare de obezitate morbidă. O persoană suferă de această condiție dacă are un ICM mai mare de 40 sau o greutate cu 50%-100% mai mare decât greutatea normală.

Organizația mondială a sănătății a stabilit trei grade și tipuri de obezitate, pe baza Indicele masei corporale, calculat prin raportul greutate/înălțime2, astfel :

 • Obezitate gradul 1 cu IMC cuprins între 30 – 34,9 kg/m2
 • Obezitate grad 2 cu IMC cuprins intre 35 – 39,9 kg/m2
 • Obezitate gradul 3 cu IMC egal sau peste 40 kg/m2

Cauzele apariției obezității

Obezitatea în România se datorează mai multor factori. Alimentația dezechilibrată este una dintre cauzele principale ale apariției acestei condiții. Experții în sănătate o consideră o boală a nutriției inadecvate. Într-adevăr apariția restaurantelor fast-food, a produselor procesate din supermarket contribuie la îngrășarea oamenilor.

 • Aportul mare de calorii duce la depunerea energiei din alimente în formă de grăsime. Consumăm mai multe calorii decât are nevoie organismul nostru. În general refuzăm să citim lista de ingrediente și cumpărăm zeci de produse dulci și grase.
 • Factorii genetici joacă și ei un rol în apariția obezității. Există dovezi pentru faptul că, obezitatea este moștenită de la o generație la alta. În cazul părinților supraponderali există riscul (aproximativ 75% ) ca și copiii să sufere de consecințele kilogramelor în exces.
 • Lipsa activităților fizice apare pe lista factorilor ce cresc riscul apariției obezității. Faptul că, mâncăm prea mult și refuzăm să includem în programul nostru activități fizice, duce la depunerea grăsimilor. Persoanele care se confruntă cu obezitate sunt sfătuite să se plimbe mai mult, să facă exerciții pentru reducerea apetitului. O sesiune la sală sau o plimbare cu bicicleta poate îmbunătăți funcționarea metabolismului.
 • Vârsta este considerată un alt factor important când vine vorba de obezitate. Metabolismul încetinește cum înaintăm în vârstă. Caloriile nu se ard chiar atât de ușor după vârsta de 30 de ani. Suntem din ce în ce mai ocupate și nu prea avem timp nici pentru mișcare. De aceea, se poate observa o creștere în greutate la femeile cu vârste între 40-60 de ani.
 • Stresul poate fi una dintre cauzele obezității. Factorii psihologici joacă un rol important în fluctuația în greutate. Atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților un mediu nepotrivit sau un program zilnic aglomerat poate afecta nutriția. Ne stresăm, mâncăm rar și mult.

De asemenea, trebuie menționat ca femeile sunt predispuse apariției obezității. Potrivit cercetărilor științifice, femeile se confruntă mai des cu acumularea kilogramelor în plus. În cazul bărbaților metabolismul funcționează mai eficient, prin consecință ei, chiar dacă mânâncă mai mult, reușesc să scape de calorii mult mai ușor. Mai mult, rata metabolică scade dramatic când o femeie intră în faza menopauzei.

Obezitate la copii sau obezitatea infantila

Obezitatea infantilă este și mai gravă decât obezitatea în cazul adulților. Această condiție dăunătoare poate provoca pe viitor apariția bolilor precum: tensiunea arterială, bolile cardiovasculare respectiv diabetul.

Lipsa mișcării, aportul excesiv de calorii sunt cauzele principale ale acumulării kilogramelor. De asemenea, există cazuri cand factorii genetici  sau funcționarea anormală a glandei endocrine provoacă obezitatea.

Afecțiunile hormonale pecum sindromul Cushing și Prader Willi sunt câteva dintre tulburările ce provoacă creșterea greutății într-un ritm foarte rapid. Indicele de  masă corporală în funcție de vârstă se obține din împărțirea greutății la înălțimea copilului. Astfel sunt considerați obezi de ex. băieții la vârstă de 2 ani cu un IMC 20.09 și fetițele cu un IMC 19,81, băieții la vârstă de 5 ani cu un IMC 19,30 și fetițele cu un IMC 19,17.

În cazul adolescenților de 18 ani indicele masei corporale trebuie să fie sub 30 pentru a nu fi considerat obez. Graficele de creștere îi ajută pe specialiști să determine dacă un copil este supraponderal sau obez. În cazul copiilor rar se folosesc intervenții chirugicale sau medicamente. În majoritatea situațiilor se schimbă nutriția și se adoptă un program de exerciții sau activități fizice.

Pentru copiii sub 7 ani, important este menținerea greutății și nu reducerea acesteia. Un lucru foarte dificil atât pentru cei mici cât și pentru părinți. Pe de altă parte, în cazul copiilor cu vârsta peste 7 ani, se va experimenta cu metode pentru scaderea greutății (de ex. o alimentație sănătoasă, multă mișcare, eliminarea băuturilor dulci etc.)

Simptome obezitate

Iată care sunt cele mai importante simptome ale obezității:

 • Obezitatea provoacă slăbirea sistemului imunitar

Doamnele, domnișoarele obeze se pot confrunta cu simptomele unui sistem imunitar slăbit. Apariția alergiilor și a astmului sunt câteva dintre consecințele grave ale acumulării kilogramelor intr-un ritm dramatic.

 • Probleme cu memoria

Potrivit unei statistici recente, obezitatea la femei, determină probleme serioase cu memoria. Însă, această stare neplăcută poate fi reversată dacă persoana respectivă scăpa de câteva  kilograme. Specialiștii au descoperit o legătură între greutatea femeilor și funcțiile cognitive.

 • Respirația cu dificultate la efort și palpitații

Respirația superficială este o consecință a acumulării grăsimii în jurul pieptului și a gâtului. Multe dintre persoanele care suferă de această condiție au probleme serioase când vine vorba de unele activități fizice. Grăsimea nu permite circulația corectă a aerului în plămâni.

 • Dureri ale articulațiilor

Genunchii și gleznele persoanelor care suferă de obezitate morbidă sau moderată sunt suprasolicitate. Mișcarea în general necesită un efort prea mare. Mușchii devin rigizi și prea obosiți pentru a căra o astfel de greutate.

 • Menstruație neregulată

În anumite cazuri menstruația neregulată poate deveni un simptom al apariției obezității. De asemenea, există situații grave în care ciclurile menstruale pot sa înceteze complet. Kilogramele acumulate pot tulbura nivelul hormonal al organismului.

 • Vene varicoase

În cazul în care observi vase de sânge umflate la exces, înseamnă că ar fi indicat să slăbești puțin. Venele varicoase sunt inestetice și pot deveni foarte dureroase.

Tratament obezitate

Persoanele care observă simptomele obezității trebuie să consulte un medic pentru a stabili metodele ce pot preveni apariția bolilor mai grave. Doctorii propun pacienților un tratament pe termen lung. Acesta se dovedește mai eficient decât remediile rapide și drastice.

În prima fază ( aproximativ 6 luni ) se încearcă combinația unui regim alimentar echilibrat cu un plan de exerciții fizice. Specialistul va stabili o dietoterapie și va alege câteva activități fizice pentru a îmbunătăți starea pacientului. Reducerea aportului de calorii respectiv eliminarea produselor procesate, prea sărate sau dulci sunt câteva dintre metodele testate. Daca aceste metode nu dau rezultate se vor administra medicamente antiobezitate. Acestea ajută la reducerea greutății și reduc apetitul pacientului. Această metodă va fi eficientă numai daca persoana care suferă de obezitate, adoptă o dietă cu restricții calorice.

Tratamente obezitate chirurgicale: sunt folosite numai în cazuri extreme când viața pacientului este în pericol iar metodele mai puțin drastice s-au dovedit a fi ineficiente.

În cazul persoanelor cu un ICM mai mare de 35 se administrează operația de micșorare a stomacului printr-o intervenție chirurgicală. Scopul acestui tratament obezitate morbidă este reducerea greutății și eliminarea grăsimii. Medicii folosesc două tipuri de proceduri, cea malabsorbativă (diversia biliopancreatică cu sau fără switch duodenal sau by-pass gastric a Roux cu anșa în Y) respectiv cea restrictivă (pastroplastie verticală calibrată cu un stapler liniar sau bandaj gastric prin inel gastric de silicon).

Chirurgia obezității evoluează, din fericire și în România. Există clinici și specialiști ce oferă o a doua șansă la viață persoanelor suferinde de obezitate. Câteva dintre consecințele grave ale obezitatii sunt: diabetul, durerile articulare, hipertensiunea arterială, varicele, osteoartita coloanei lombare, a șoldurilor și a genunchilor, sindromul ovarului polichistic și tulburările de menstruație.

Femeile care suferă de această afecțiune au nevoie de diferite tratamente și medicamente. Costul acestora poate ajunge la sume imense. Prin urmare, obezitatea este o boală. Aceasta boală determină apariția  multor altor boli al căror tratament este costisitor.

Numeroase studii științifice au demonstrat că, în cazul femeilor obeze sau supraponderale riscul apariției cancerului mamar după trecerea în perioadă de menopauză este de cel puțin două ori mai ridicat decât la femeile cu o greutate normală și stabilă. De asemenea, experții ne avertizează asupra apariției cancerului de rinichi, colon sau vezică biliară din cauza îngrășării rapide.

Dacă ești supraponderală, încearcă să afli cât mai multe informații despre obezitate și să iei măsuri atâta timp cât sănătatea încă îți permite. Apelează la un nutriționist. Scapă de kilogramele în plus.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *